fbpx
Scan Granitt logo

Vi har sammen med Strai Kjøkken besøkt vår hovedleverandør på naturstein, Bagnara. Opplevelsen av å se de store platene med naturstein kan sammenlignes med å gå i et kunstgalleri. 

Landskapet er frodig og i noen av fjellsidene ser man små landsbyer klamre seg fast på toppen av de bratte fjellveggene. Vi er i Italia, natursteinens vugge. Italia er en av de største eksportørene av naturstein i verden, inkludert marmor, granitt og andre steintyper som Ceppo di Gré som tas ut i steinbruddet vi nå skal besøke.

 

Bruddet vi besøkte ligger i vakre omgivelser i området rundt Iseo-sjøen, nær byen Bergamo i Lombardia-regionen.

Det er mektig å oppleve steinbruddet og de uendelige gangene med naturstein i vegg og tak.

Vi har med oss en fantastisk gjeng fra kvalitetsleverandøren Strai Kjøkken – som skal få oppleve naturstein på tett hold de kommende dagene. Det er viktig for oss å vise våre forhandlere natursteinens egenskaper, skjønnhet og lynne.

 

Første dagen går veien til Ceppo, ofte referert til som «Ceppo di Gré,» som er en unik og populær type naturstein fra Nord-Italia. Den kommer hovedsakelig fra området rundt Iseo-sjøen, nær byen Bergamo i Lombardia-regionen. Ceppo di Gré har et karakteristisk utseende med store, avrundede småstein og fragmenter innkapslet i en kalkholdig matriks. Dette gir steinen et unikt, grovt teksturert utseende. Den kommer i ulike gråtoner, fra lys grå til mørkere grå, med innslag av beige og hvit. Denne steinen har vært brukt i mange århundrer, og man finner den i mange historiske bygninger og monumenter i Italia.

 

Det massive steinbruddet ønsker et hult velkommen der vi trasker inn i det mektige bruddet. Og når lyset ikke når lenger inn, møtes vi av det kjente mønsteret i tak, på vegger og gulv.

Vi ser hjullastere og arbeidere med svære maskiner som tålmodig skjærer ut steinen, blokk for blokk.

 

 

Uthentingen av stein

For det er en jobb som krever tålmodighet. Når de starter med en blokk, blir det først boret hull i steinen. Disse hullene brukes til å sette inn kabler eller sagblader. Diamantsagen trekkes for å skjære gjennom steinen, som lager presise kutt og reduserer mengden avfall.

 

Etter at steinen er kuttet, brukes hydrauliske kiler for å splitte steinen langs linjene. Så blir steinblokkene løftet ut av de massive maskinene som får oss til å se ut som små legofigurer om observerer det hele med måpende respekt.

 

12 blokker blir hentet ut i uken. De utvunnede steinblokkene blir transportert videre til et bearbeidingsanlegg. På bearbeidingsanlegget blir blokkene kuttet i mindre, håndterbare stykker og videre bearbeidet til ønskede dimensjoner og former. Steinblokkene blir kuttet, polert og formet etter spesifikasjonene til sluttbrukeren.

 

«Det er mange som har prøvd å kopiere oss, men det er bare Ceppo som er Ceppo» sier eier av Ceppe med et bestemt smil under omvisningen. Som en naturstein er Ceppo di Gré et miljøvennlig materiale. Utvinning og bearbeiding av stein krever relativt lite energi sammenlignet med mange andre byggematerialer. Hele 70% av Ceppo sitt volum er eksportvare.

 

 

Vi hadde med oss en fantastisk gjeng fra kvalitetsleverandøren Strai Kjøkken.

Magnus Oddenes, medeier og salgssjef i Scan Granitt har jobbet med stein i over 20 år og deler villig kunnskapen om natursteinens egenskaper og kvaliteter.

Ceppo di Gré

 

  • Ceppo di Gré er kjent for sin styrke og holdbarhet. Den er motstandsdyktig mot frost og ulike værforhold, noe som gjør den egnet for ulike klima. Den er også enkel å vedlikeholde og beholder sitt vakre utseende over tid.
  • Ceppo di Gré sin unike tekstur og fargevariasjon gjør hvert stykke av Ceppo di Gré unikt, noe som gir et individuelt preg til hvert prosjekt.
  • Ceppo di Gré kommer hovedsakelig fra området rundt Iseo-sjøen, nær byen Bergamo i Lombardia-regionen.
  • Ceppo brukes hovedsaklig til fasader, flis, vegg og skulpturer.

Bagnara- naturens kunstgalleri

På dag to besøker vi vår leverandør Bagnara, som er en anerkjent leverandør av naturstein basert i Italia – og en ledende aktør i natursteinindustrien. Dette er et familieeid selskap med over 70 års erfaring med naturstein.
Når vi ankommer det mektige anlegget forstår vi raskt omfanget av utvalget. Det vi ser nå er de fineste og mest eksklusive steinene fra hele verden, som en godteributikk for Strai Kjøkken som er aktive i bruk av kamera på mobilen for å lagre inspirasjonen til sine kunder.

 

Kvalitet og bærekraft
Høy kvalitet er et kjerneprinsipp for Bagnara. De utfører strenge kvalitetskontroller gjennom hele produksjonsprosessen for å sikre at produktene møter de høyeste standardene. De arbeider for å minimere miljøpåvirkningen gjennom hele produksjonskjeden, fra utvinning til bearbeiding og distribusjon. Ute på området ser vi stein fra hele verden som et stort kunstgalleri der de viser seg stolt frem under den stekende solen.

 

Tidsbruken og kostnader
Maskinene som kutter de store blokkene er massive og her brukes også en diamantsag for å kutte en blokk opp i mange deler. Diamant er et kostbart materiale og et bånd koster ca 40.000,- norske kroner. Et bånd holder til å kutte fire blokker før det må byttes ut.

Når de massive blokkene skal kuttes opp tar det 3-4 timer å kutte en slab.
Det vil si at det tar hele 12-37 timer å kutte en blokk, avhengig av type stein. For eksempel tar Kvartsitt lengst tid da det er en veldig hard steinsort.

Det moderne bearbeidingsanlegget kutter, former og polerer steinen. Vi får se produksjonen av både standardprodukter og skreddersydde løsninger. Det er virkelige en imponerende produksjon!

Vi forstår mer av både natursteinens egenskaper og kostnad når vi selv har fått observere uthentingen, bearbeidelsen og det unike kunststykket natursteinen er. Vi tar til oss inspirasjon og lærdom resten av dagen og mengden informasjon og inspirasjon gjør oss alle mer i stand til å veilede og velge riktige produkter til våre kunder.

Utvalget hos Bagnara er helt enormt. Stein fra hele verden blir bearbeidet og sendt videre. Bagnara har et stort fokus på å minimere miljøpåvirkningen gjennom hele produksjonskjeden, fra utvinning til bearbeiding og produksjon.

Det tar hele 12-37 timer å kutte en blokk, avhengig av type stein.For eksempel tar Kvartsitt lengst tid da det er en veldig hard steinsort.

Maskinene som kutter de store blokkene er massive og her brukes også en diamantsag for å kutte en blokk opp i mange deler. Diamant er et kostbart materiale og et bånd koster ca 40.000,- norske kroner. Et bånd holder til å kutte fire blokker før det må byttes ut.